Omicron

Ce face varianta omicron atât de ciudată și surprinzătoare

Omicron este cea mai transmisibilă variantă a coronavirusului cunoscută până în prezent. De asemenea, pare să fie mai bun la evitarea protecției imunitare de la vaccinurile Covid-19. Cazurile au atins niveluri record în multe părți ale lumii, iar spitalele se încordează din nou sub povara infectaților.

Dar fracția de cazuri care duc la spitalizări și decese pare să fie mult mai mică în comparație cu alte variante. Deși există mai multe raportări de infecții avansate și reinfecții cu omicron, multe persoane expuse anterior raportează simptome ușoare, asemănătoare răcelii.

Unul dintre motive este că virusul în sine pare să fi suferit mutații într-un mod care duce la mai puține complicații periculoase. Cu toate acestea, este, de asemenea, clar că imunitatea pe scară largă absoarbe unele dintre cele mai grave efecte ale bolii, o tendință plină de speranță care este probabil să continue în 2022 și mai departe.

Faceți cunoștință cu celulele tale B și celulele T, protectorii tăi de durată împotriva pandemiei

Lumea este plină de atât de multe lucruri care ne pot îmbolnăvi – viruși, bacterii, paraziți, ciuperci, chiar și versiuni mutante ale propriilor noastre celule. Amenințările sunt variate și implacabile, dar la fel este și sistemul nostru imunitar. Este o orchestră de celule, proteine, organe și căi care se armonizează pentru a ține invadatorii la distanță. În formă simplificată, iată cum.

Când un agent patogen precum coronavirusul intră în organism pentru prima dată, acesta se confruntă cu sistemul imunitar înnăscut , care oferă protecție generalizată împotriva tuturor agenților patogeni, dar nu este întotdeauna suficient pentru a preveni boala de la sine. După ce o infecție prinde rădăcini, sistemul imunitar lansează un răspuns mai direcționat cu ceea ce este cunoscut sub numele de sistem imunitar adaptativ.

Anticorpii neutralizanți formează pilonul sistemului imunitar adaptativ. Virusul este împânzit cu proteine ​​în vârf (dându-i corona omonimă, adică coroană în latină), care se atașează de celulele umane pentru a începe procesul de infecție. Anticorpii în formă de Y se pot atașa de vârfurile virusului și îl pot împiedica să pătrundă în celule, neutralizând astfel agentul patogen. Părțile unui virus care pot declanșa un răspuns imun sunt cunoscute sub numele de antigene.

Anticorpii neutralizanți vă împiedică să vă infectați

Anticorpii neutralizanți sunt pretențioși cu privire la părțile virusului pe care le recunosc, cunoscute sub numele de epitopi. Dacă acele puncte de atașare de pe virus se schimbă, așa cum se întâmplă în multe variante de coronavirus, anticorpii pot deveni mai puțin eficienți. În lunile care urmează unei infecții sau imunizări, cantitatea acestor anticorpi neutralizanți scade și ea. Asta e de așteptat. Producerea de anticorpi necesită multă energie, astfel încât organismul produce mai puțini dintre aceștia după ce dispare o infecție.

Acest declin poate suna îngrijorător, dar sistemul imunitar are în magazie și alte instrumente puternice. Pentru început, există anticorpi non-neutralizanți. Acestea nu interferează direct cu modul în care funcționează virusul, dar pot ajuta sistemul imunitar să detecteze celulele infectate și să le marcheze pentru distrugere. Aceasta este o sarcină crucială, deoarece virușii nu pot face copii singuri: ei trebuie să controleze o celulă gazdă pentru a se reproduce. Odată ce un virus intră într-o celulă, nu este accesibil anticorpilor neutralizanți, dar anticorpii neneutralizanți care au învățat să recunoască celulele infectate pot totuși să tragă alarma.

Celulele tale B și T

 

Sarcina de a elimina celulele infectate revine unui grup de celule albe din sânge cunoscut sub numele de celule T citotoxice, uneori numite celule T ucigașe. Acestea provin din celulele stem din măduva osoasă și provoacă autodistrugerea celulelor infectate, fără a se încurca cu celulele normale.

Celulele T nu pot preveni infecția. Singurul mod în care o celulă T poate recunoaște că aveți o infecție este după ce o celulă a fost infectată.

Celulele T helper sunt un alt soi important de celule albe din sânge. Ele stimulează producția de anticorpi de către un grup diferit de globule albe numite celule B. Celulele B se formează în măduva osoasă și apoi migrează către ganglionii limfatici sau spre splină.

După o infecție sau o vaccinare, unele celule B și celule T rămân în jur, devenind celule B și celule T de memorie. Ei stau inactiv, uneori timp de zeci de ani, așteaptă să vadă dacă se întoarce un agent patogen. Dacă se întâmplă, se pot reactiva rapid.

Acesta este motivul pentru care o scădere a numărului de anticorpi neutralizanți nu este întotdeauna un dezastru. Chiar dacă concentrațiile de anticorpi neutralizanți scad atât de scăzute încât nu mai pot preveni o infecție, alte părți ale sistemului imunitar se pot acumula pentru a se asigura că virusul nu dăunează prea mult.

Sistemul nostru imunitar se adaptează, dar și virusul

Unii oficiali din domeniul sănătății spun acum că Covid-19 este atât de răspândit încât este posibil ca majoritatea oamenilor să se infecteze la un moment dat.  Este greu să procesezi ceea ce se întâmplă de fapt în acest moment, adică majoritatea oamenilor vor primi Covid. Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că spitalele mai pot funcționa, transportul, alte servicii esențiale nu sunt perturbate în timp ce se întâmplă acest lucru.

Cu toate acestea, valurile de infecție pot crește la fel de repede cum se formează. Țări precum Regatul Unit și Africa de Sud au experimentat vârfuri îngrozitoare de omicron, dar ulterior au înregistrat scăderi abrupte în cazurile ulterioare.

Dacă aceste vârfuri în cazurile de Covid-19 duc la rezultate grave asupra sănătății depinde de munca în echipă a celulelor B, celulelor T și anticorpilor și de modul în care acestea rezistă oricăror noi mutații ale virusului. Este o zonă de cercetare activă pentru oamenii de știință.

„Vaccinurile și infecția anterioară s-ar putea să nu vă împiedice să fiți infectat de următoarele valuri de variante, dar vă poate ține departe de spital”

În ultimii doi ani, cu creșteri recurente ale cazurilor de Covid-19, anticorpii neutralizanți au ocupat centrul atenției. Suntem cu adevărat mai îngrijorați în acest moment, în mijlocul pandemiei, de durabilitatea acelui anticorp, deoarece ceea ce încercăm să facem este să prevenim transmiterea. Dar asta s-ar putea schimba.

Anticorpii de neutralizare rămân un punct de referință cheie pentru vaccinuri: oamenii de știință evaluează succesul și momentul vaccinurilor, parțial, măsurând numărul de anticorpi pe care îi provoacă în sângele nostru și cât timp rămân anticorpii. Când vaccinurile ARNm de la Moderna și Pfizer/BioNTech au fost în dezvoltare, au demonstrat că pot provoca un nivel ridicat de anticorpi neutralizanți. Studiile clinice ulterioare au arătat că acest lucru s-a tradus la o eficacitate de peste 90% în prevenirea bolilor.

Virusul are abilități multiple

Următorul test este cât de bine crește producția de anticorpi dacă același virus invadează din nou. Poate dura până la două săptămâni pentru a genera anticorpi după ce ați fost expus la un virus pentru prima dată, dar producția poate crește mult mai rapid în timpul unei a doua infecții.

În același timp, un virus este rareori la fel când revine. Virușii mută frecvent pe măsură ce se reproduc, iar virușii ARN precum SARS-CoV-2 sunt în mod special predispuși la schimbare. Versiunile virusului cu grupări distincte de mutații sunt clasificate ca variante, cum ar fi omicron, delta și alfa. Sistemul nostru imunitar devine din ce în ce mai puternic și mai rapid, dar modificările aduse virusului au încă potențialul de a le arunca în buclă.

Deja, unele companii dezvoltă vaccinuri specifice pentru omicron , dar este posibil să nu ajungă pe piață luni de zile. Fotografiile reformulate pot fi prea puține, prea târziu. Între timp, trebuie să ne bazăm pe imunitatea pe care o avem deja, inclusiv pe creșterea numărului de anticorpi care provine din dozele de rapel de vaccinuri Covid-19.

În cele din urmă vom ajunge la un echilibru cu Covid-19

Mai sunt multe de învățat despre modul în care toate elementele sistemului imunitar lucrează împreună de-a lungul timpului pentru a opri Covid-19, iar unele dintre răspunsuri vor deveni evidente abia cu timpul. Iar comportamentul ciudat al lui omicron îi obligă pe cercetători să regândească ceea ce au învățat.

Vestea bună este că multe aspecte ale sistemului nostru imunitar par să se ocupe, de asemenea, de cea mai recentă variantă. „Din ceea ce am văzut, răspunsurile celulelor T funcționează încă destul de bine împotriva omicronilor”, a spus Brianne Barker , cercetător de vaccinuri la Universitatea Drew. „Cred că mai avem puțin timp” în care protecția imunitară va rămâne intacte.

Imunitatea va continua să crească în întreaga populație și va toci marginile ascuțite ale pandemiei, chiar dacă virusul se va schimba. Este puțin probabil ca Covid-19 să dispară în întregime. Pe măsură ce circulă, va continua să sufere mutații și poate provoca focare sporadice. Dar sistemul nostru imunitar face progrese.

Dr. Iliuță Daniel

2 thoughts on “Omicron”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart